menu
information
7
Nov

Hallásébresztés - tények és tévhitek :)

 

Sokan kérdezik, mi is történik a Hallásébresztés folyamán. Lényegében ez egy 10 napos, csoportos terápia, minden nap naponta kétszer fél óra zenehallgatással jár. És lényegében ez az egyetlen dolog, amit Dr. Pataki László megtartott az előzetesen megismert Dr. Guy Berard / AIT / FST nevű terápiából. A két módszer teljesen más céllal működik.

A Pataki-Kolláth-féle Hallásébresztés a túlérzékeny hallás kezelésére jött létre, tehát a terápián részvétel alapvető feltétele a túlérzékeny hallás, ami garantáltan enyhülni fog, vagy teljes mértékben megszűnnek a zavaró hatások. Közvetett módon más területeken is hoz javulást, de ezek előre nem kiszámíthatók. Az elmúlt két év adatai alapján 95% fölötti eredményességet értünk el a túlérzékeny hallás elmulasztásában.

A 10 nap alatt az egyetlen szabály, hogy semmilyen hangszóróból érkező hangot nem hallgathat a gyermek, igaz, hogy ez a szabály szigorúan betartandó, de jó hír, hogy ez csak a 10 napra érvényes.

Emellett minden más fejlesztés és terápia végezhető, bárhová mehet a gyermek a hangszóróból érkező hangok elkerülésével, mindössze annyit kérünk, hogy ahol egyébként is befogja a fülét, azokat a helyeket kerüljék el. Szintén kérjük, hogy lehetőleg ne szédüljenek el a gyerekek a terápia folyamán. A 11. naptól bármilyen tevékenység szabadon végezhető. 

A terápiát megismételni nem szükséges, 2018-ban mindössze 4 gyermek volt a kezelt 700 főből, akinek második terápiára lett volna szüksége. 

A terápia után nagyjából 3 hónappal kontroll vizsgálatra kell visszajönni, de újabb hallásmérésre (audiológiára) nem szükséges elmenni.

A Hallásébresztés terápia nem váltja ki más terápiák szükségességét, hiszen az esetleges rossz beidegződések átdolgozásához a legtöbb esetben segítségre van szükség. A Hallásébresztés megteremti az alapot ahhoz, hogy más terápiák eredményesebben működjenek. 

(2019.06.19. Fazekasné Kocsis Beáta)

Kapcsolódó bejegyzések: -